Внимавайте! Татуировките водят до рак

2013-09-23 15:45:00
Внимавайте! Татуировките водят до рак
Снимка: Dreamstime

В днешно време татуировките се правят в специализирани студиа от професионалисти с помощта на механизирана игла, която инжектира минимални количества мастило под кожата. Повечето татуировки са с черен цвят, но някои хора залагат на шарените картинки. Лекарите са твърдо против татуирането, защото по този начин се пренасят вируси на различни болести, най-често хепатит и е възможно да се стигне до възпаление на кожата, което да доведе до рак.

 

 

Наскоро стана ясно, че мастилата, с които се правят татуировките, не подлежат на регулация. В някои от тях има опасни токсини, които се натрупват в големите органи и могат да доведат до рак, пише в. „The Sunday Times“.

 

Наночастиците, които се инжектират под кожата, се абсорбират от кръвта. Те се натрупват в далака и бъбреците, като по този начин пречат на организма да филтрира нечистотиите. Хубаво е всеки, който иска да си направи татуировка, да знае, че в някои мастила има кобалт и живак, които са доказани канцерогени. Най-опасни са червените нюанси мастило, които съдържат живак, както и сините и зелените цветове, които са богати на кобалт.

 

Специалистите настояват хората, които ще си правят татуировка, да бъдат предупреждавани писмено за съществуващите рискове. Статистиката сочи, че милиони жители на Европа се татуират с химически субстанции с неясен произход.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Fisherman
преди 11 години

Отиде ми надписа на Екзюпери


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия